Zangeres Emma Heesters spreekt zich openlijk uit over een onderwerp dat haar persoonlijk diep raakt: baarmoederhalskanker. Na zelf op jonge leeftijd de diagnose te hebben gekregen, wil ze dat vrouwen al eerder worden opgeroepen voor het landelijke bevolkingsonderzoek. Volgens haar kan het verlagen van de leeftijdsgrens levens redden. In de talkshow Eva op NPO 1 deelde ze haar verhaal en pleitte ze voor verandering, terwijl ze benadrukte dat veel vrouwen mogelijk te laat zijn als ze niet tijdig gescreend worden.
Emma kreeg diagnose op 28-jarige leeftijd
Vorig jaar hoorde Emma op 28-jarige leeftijd dat ze baarmoederhalskanker had. De zangeres merkte dat er iets niet klopte en ging met klachten naar de dokter. Daar bleek dat de kanker al uitgezaaid was. Ze zegt hierover: “Het is dat ik het kon zien omdat ik bloed had, maar je kan het ook hebben zonder dat je het weet en daar wil je dan wel achter komen. Als ik het bloedverlies niet had gehad dan had ik het nu nog steeds niet geweten, en het was al aan het uitzaaien.” Deze ervaring liet haar niet meer los en vormt nu de aanleiding voor haar oproep tot aanpassing van het huidige screeningsbeleid.
Afnemende deelname aan bevolkingsonderzoek baart zorgen
Precies op dezelfde dag dat Emma haar verhaal deed, bracht het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) naar buiten dat het aantal deelnemers aan het bevolkingsonderzoek voor baarmoederhalskanker aan het dalen is. Deze landelijke trend baart ook Emma zorgen. “Dat vind ik zo stom,” reageerde ze op het nieuws. “Het zou zo zonde zijn als je die cellen in je hebt en er te laat achter komt. Ik weet nu natuurlijk hoe een deel van het traject is. Sorry, maar dat wil je niet in je leven meemaken.”
Emma’s missie: bewustwording en preventie
Emma koos er afgelopen najaar bewust voor om haar ziekte met het publiek te delen. Het was een moeilijke beslissing, vooral omdat ze toen nog niet wist hoe het zou aflopen. “Ik wist heel lang niet hoe het af zou lopen, en dat weet ik nog steeds niet omdat ik nog niet weet of ik in remissie ben, maar ik dacht: als het dan slecht afloopt, dan kan ik hopelijk nog wat betekenen voor andere vrouwen. Dat ze er op tijd bij zijn. Of een voorstadium ontdekken, of misschien wel kanker, maar nog wel goed behandelbaar.”
Met deze openhartige woorden laat Emma zien dat haar verhaal verder gaat dan alleen haar eigen ervaring. Ze wil vrouwen aanmoedigen om alert te zijn op symptomen en zich bewust te zijn van het belang van vroege detectie. Volgens haar zou het verlagen van de leeftijdsgrens een belangrijke stap zijn in het voorkomen van uitzaaiingen en het verbeteren van de behandelbaarheid van de ziekte.
Een oproep die gehoord moet worden
Emma’s boodschap is duidelijk: wacht niet af tot klachten ontstaan. Ze benadrukt hoe belangrijk het is dat vrouwen eerder toegang krijgen tot screening. Want, zoals haar eigen situatie laat zien, kan het verschil maken tussen leven met of zonder uitzaaiingen. Haar oproep komt op een cruciaal moment, nu deelname aan het bevolkingsonderzoek afneemt. Ze hoopt met haar verhaal verandering teweeg te brengen en vrouwen te inspireren om alert te blijven.
Ben jij het met Emma eens dat de leeftijdsgrens voor het bevolkingsonderzoek omlaag moet? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.