De veelbesproken comeback van The Voice of Holland en The Voice Kids roept niet alleen enthousiasme op, maar ook kritische geluiden. Terwijl RTL nieuwe gedragsregels presenteert om het imago van het programma te herstellen, deelt oud-finalist Jasper Wever in een interview met Dagblad van het Noorden zijn schokkende ervaringen achter de schermen. Zijn verhaal werpt een donkere schaduw over de glitter en glamour van de populaire talentenjacht.
Beïnvloeding bij coachkeuze: “Het spelletje maar meegespeeld”
Jasper Wever stond in 2021 in de finale van The Voice of Holland, maar blikt met gemengde gevoelens terug op zijn deelname. Hij wilde oorspronkelijk voor Anouk kiezen als coach, vanwege haar eerlijkheid. Toch werd hij achter de schermen gepusht richting Jan Smit. “Tijdens de preselecties waren de makers een beetje aan het polsen welke coach je wilde. Ik zei Anouk, omdat ik haar erg waardeerde om haar eerlijkheid. Toen zeiden ze: ‘Nou Jasper, het is misschien ook wel leuk om Jan te kiezen, als die draait’.” Wever ging uiteindelijk overstag: “Toen ze alle vier draaiden, heb ik maar voor Jan gekozen. Ik wilde ook verder in het programma, dat is een kans die je nooit meer krijgt.”
Deze invloed van de programmamakers roept vragen op over de echtheid van het programma. Wat kijkers voorgeschoteld krijgen, blijkt niet altijd de spontane keuze van de kandidaat te zijn. Volgens Jasper speelde hij “het spelletje mee”, puur om zijn kans op succes niet te laten schieten.
Dreigementen en stemproblemen: “Je hebt een contract ondertekend”
Wat voor velen een droom lijkt, veranderde voor Jasper al snel in een nachtmerrie. Tijdens de liveshows kreeg hij ernstige stemproblemen én bedreigingen. “(…) heb ziektes toegewenst gekregen, doodsbedreigingen zelfs”, vertelt hij openhartig. Ondanks deze omstandigheden kreeg hij geen ruimte om te stoppen. “Toen werd heel duidelijk gezegd: ‘Je hebt een contract ondertekend, je moet gewoon door’…” De druk was immens, maar stoppen was geen optie. Jasper zette door en eindigde uiteindelijk als derde.
Zijn verhaal laat zien hoe zwaar de psychologische belasting voor deelnemers kan zijn. Zelfs als de gezondheid of veiligheid in het geding is, lijkt het contract zwaarder te wegen dan het welzijn van de kandidaten. Het roept de vraag op in hoeverre talentenjachten hun deelnemers werkelijk beschermen.
Seksuele toespelingen en machtsmisbruik: “Gooi die tiet er eens uit”
Na de onthullingen over grensoverschrijdend gedrag bij The Voice, die begin 2022 naar buiten kwamen, stopten alle edities van het programma. Jasper bevestigt dat er achter de schermen dingen gebeurden die niet door de beugel konden. “Ik had zelf ook dingen gezien die niet door de beugel konden”, zegt hij. Zo herinnert hij zich een pijnlijke situatie tijdens de repetities: “Ik heb met de finalisten gerepeteerd en toen letterlijk gehoord dat een pianist zei: ‘Gooi die tiet er eens uit’.” De vrouw in kwestie weigerde gelukkig, maar het incident bleef Jasper bij. Ook zag hij hoe een andere kandidaat opvallend veel optrok met een regisseur: “Die waren heel close.”
Deze uitspraken onderstrepen het machtsverschil dat kan ontstaan in dit soort formats. Wanneer jonge, onzekere talenten alles overhebben voor hun droom, is de grens tussen begeleiding en manipulatie flinterdun. Jasper wil daarom dat de programmamakers extra alert blijven.
“Cocaïne werd me aangeboden”
Wat misschien nog het meest verontrustend is, is dat er volgens Jasper openlijk werd gedronken en drugs werden gebruikt op de set. “Drank en drugs, die waren er genoeg”, beweert hij. Hoewel hij er zelf geen gebruik van maakte, werd hem wel cocaïne aangeboden. “Ik had een vast rookplekje bij de nooduitgang, daar gebeurde dat.” Deze uitspraken plaatsen serieuze vraagtekens bij de veiligheid en professionaliteit op de werkvloer van een miljoenenproductie.
Voor een programma dat zich richt op jong talent en wordt uitgezonden in primetime op RTL, zijn dit ernstige signalen. Het roept de vraag op of de nieuwe maatregelen die RTL recentelijk aankondigde voldoende zijn om het vertrouwen terug te winnen.
Nieuwe gedragsregels, maar blijven risico’s bestaan?
RTL liet eerder weten extra gedragsregels in te voeren. Zo mogen deelnemers niet meer alleen zijn met coaches of medewerkers, en wordt online contact voortaan via een controleerbare app gevoerd. Ook zijn er programmacoaches, gescreende teamleden en nieuwe meldpunten toegevoegd. Toch twijfelt Jasper of dit voldoende is. “Kijk, er zijn veel kandidaten die er álles voor over hebben en die heel onzeker zijn. Als iemand dan vraagt om iets voor ze te doen op seksueel vlak, gaan ze snel overstag. Dat is een mechanisme dat blijft. Ik wil de makers van The Voice dan ook wel op het hart drukken om heel voorzichtig te zijn.”
Zijn woorden zijn een wake-upcall voor iedereen die denkt dat een nieuw reglement direct een oude cultuur kan veranderen. De kwetsbaarheid van deelnemers en het belang van goede begeleiding blijven essentieel, zeker in een wereld waar roem vaak belangrijker lijkt dan veiligheid.
Wat vind jij van de terugkeer van The Voice of Holland en Jasper Wevers onthullingen? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.