Elianne Zweipfenning heeft een emotionele boodschap gedeeld via Instagram. Ze voelt zich machteloos en boos omdat ze van haar ex-partner, zanger Thomas Berge, geen toestemming krijgt om haar eigen achternaam toe te voegen aan die van hun kinderen. Ondanks dat ze het grootste deel van de zorg en de kosten voor haar rekening neemt, blokkeert Thomas die wens. Elianne heeft daarom besloten haar verhaal publiek te maken en roept andere vrouwen op om ook hun ervaringen te delen.
Emotionele uitbarsting op Instagram
Op haar Instagram-account spreekt Elianne haar frustratie uit. Ze laat haar volgers weten dat het haar diep raakt dat ze deze beslissing niet zelf mag nemen. “Ik heb een bepaalde boosheid in me en die wil ik met jullie delen, het voelt als onrecht”, begint ze haar bericht. Ze vertelt openhartig hoe zij negen maanden lang hun twee kinderen heeft gedragen en hen zelfs een tijd alleen heeft verzorgd. Dat gebeurde in de periode waarin Thomas ervoor koos geen contact te hebben met haar of de kinderen.
Volledige zorg en verantwoordelijkheid
Elianne legt uit dat de kinderen het grootste deel van de tijd bij haar zijn. Ze zegt: “Tachtig procent van de tijd zijn ze bij mij. Dit jaar dek ik honderd procent van de financiële kosten voor mezelf en de kinderen.” Ze benadrukt hoeveel ze heeft opgeofferd voor haar rol als moeder. “Ik heb mijn hele leven op zijn kop gezet om een zo’n goed mogelijke mama te kunnen zijn voor ze. Mijn dans-, acteer- en presenteercarrière op een heel laag pitje gezet. Sta met ze op en ga met ze naar bed.”
Wat haar het meest raakt, is dat ze haar achternaam niet aan die van haar kinderen mag toevoegen. “En dan zou ik niet mijn achternaam mogen toevoegen, omdat de vader geen toestemming geeft”, schrijft ze.
Geen naamswijziging, maar toevoeging
In maart 2024 kwam de relatie tussen Elianne en Thomas officieel tot een einde. Elianne benadrukt dat ze de achternaam van de vader niet wil verwijderen. Ze wil enkel haar eigen achternaam eraan toevoegen. “De enige zekerheid die vrouwen hebben, is dat het kind uit de vrouw komt. Het plaatje was ooit allemaal dezelfde achternaam en door ‘liefde maakt blind’, heb ik helaas toen al niet helder nagedacht over het belang van mijn achternaam voor hen nu.”
Ze maakt duidelijk dat het niet om rancune gaat, maar om een gevoel van identiteit en erkenning. “Als ik bijvoorbeeld met ze op vakantie wil deze zomer, dragen ze ook niet mijn achternaam en dat voelt verkeerd. Alsof ik telkens moet verklaren dat het mijn kinderen zijn…”
Oproep aan andere moeders
Elianne sluit haar verhaal af met een oproep aan andere vrouwen die zich in soortgelijke situaties bevinden. Ze deelt een link naar een platform waar vrouwen anoniem hun ervaringen kunnen delen, in de hoop dat er iets verandert in deze wettelijke regelingen. “Het is voor mij de moeite waard om hier moeite in te steken, want onrecht is iets waar ik onwijs onrustig en verdrietig van word”, schrijft ze.
Ben jij het eens met Elianne of heb je zelf zoiets meegemaakt? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.