Op 21 juni verandert de Amsterdamse A10 in één groot feestterrein tijdens het Festival op de Ring, een jubileumviering ter ere van het 750-jarig bestaan van de hoofdstad. Het klinkt als een droom: een dag vol muziek, cultuur en gezelligheid op de snelweg. Toch stuit je als bezoeker op een onverwachte uitdaging. De gemeente roept op om vooral met het openbaar vervoer te komen, maar precies die toegang wordt die dag bemoeilijkt door de sluiting van drie belangrijke metrostations.
Gesloten metrostations zorgen voor verwarring
Als je op 21 juni richting de A10 wilt afreizen, doe je er goed aan je route van tevoren goed uit te stippelen. De metrostations Amstelveenseweg, RAI en Burgemeester De Vlugtlaan blijven die dag namelijk gesloten. Volgens het GVB is deze maatregel bedoeld om overbelasting te voorkomen. In de praktijk betekent dit dat je als bezoeker flinke stukken extra moet lopen, wat vooral voor minder mobiele mensen een probleem vormt. “Dat is wel een ding,” aldus Eric Groot Kormelink van Cliëntenbelang Amsterdam. Hij wijst erop dat het nog onduidelijk is hoe het vervoer voor mensen met een beperking precies geregeld gaat worden.
Beperkte toegankelijkheid voor gezinnen en kinderen
Niet alleen mensen met een beperking worden geraakt door de afsluitingen. Ook gezinnen met jonge kinderen komen voor een logistieke puzzel te staan. Kinderen die te groot zijn voor een buggy maar nog niet zelfstandig door de stad kunnen fietsen, mogen geen fiets, step, rolschaatsen of skateboard meenemen op de snelweg. Dit maakt het voor veel ouders lastig om hun kinderen comfortabel naar het festival te krijgen. Bovendien is het nog maar de vraag of er shuttlebusjes zullen rijden vanaf de wel geopende metrostations. Hierover blijft het GVB vooralsnog vaag.
Politieke zorgen over inclusiviteit en bereikbaarheid
Ook binnen de politiek klinkt kritiek. Farley Asruf van de PvdA benadrukt dat het jubileumfeest toegankelijk moet zijn voor iedereen: “Het 750-jarig jubileum van de stad Amsterdam moet een feestje worden voor iedereen. Toegankelijkheid is daarbij cruciaal.” Hij roept de gemeente en het GVB op om binnen enkele weken met creatieve oplossingen te komen, zodat ook gezinnen en minder mobiele bezoekers de festiviteiten kunnen meemaken. CDA-fractievoorzitter Rogier Havelaar noemt de situatie ronduit ironisch: “De gemeente nodigt Amsterdammers uit voor een feest op de A10, maar sluit tegelijk de dichtstbijzijnde metrostations.”
Organisatie erkent obstakels, maar biedt oplossingen
De organisatie van Amsterdam 750 erkent dat er uitdagingen zijn vanwege het bijzondere karakter van het terrein. “Omdat het geen regulier evenemententerrein is, kent het helaas ook zijn uitdagingen,” klinkt het. Toch wordt er gewerkt aan voorzieningen zoals leenrolstoelen, toegankelijke toiletten en prikkelarme ruimten. Daarnaast blijven station Sloterdijk en station Zuid wel gewoon open. Op die locaties worden speciale drop-off zones ingericht voor aanvullend vervoer, juist op plekken waar de op- en afritten minder steil zijn.
Fietsverbod en aangepaste pontdiensten
Op de dag van het festival zijn fietsen verboden in de metro’s, om de verwachte drukte beheersbaar te houden. Fietsen op de ringweg mag alleen ’s middags in Amsterdam-Oost. Kinderen en ouders die dat willen meemaken, zullen dus zelf hun weg moeten vinden naar die kant van de stad. Voor inwoners van Amsterdam-Noord blijft de A10 open; het is daar geen feestlocatie. Wie vanuit Noord wil deelnemen, moet de pont nemen. De reguliere zaterdagdienstregeling blijft in stand, aangevuld met twee extra ponten.
GVB neemt maatregelen, maar drukte blijft een risico
Het GVB verwacht een toestroom van bezoekers uit steden als Haarlem en Zaandam en heeft maatregelen genomen om die te begeleiden. Zo starten de metro’s die dag al om zes uur ’s ochtends, vroeger dan gebruikelijk. Trams en bussen rijden grotendeels volgens de normale dienstregeling, op twee buslijnen na. “Houd wel rekening met extra drukte en mogelijke vertragingen,” waarschuwt het vervoersbedrijf. Er zullen vrijwilligers, waaronder kantoorpersoneel, worden ingezet om de bezoekersstromen in goede banen te leiden.
Het doel blijft dat het openbaar vervoer een volwaardig alternatief biedt voor de auto. Toch lijkt het erop dat vooral mensen die slecht ter been zijn, jonge kinderen hebben of niet goed ter plekke kunnen navigeren, extra hinder gaan ondervinden van het feestgedruis.
Ben jij van plan het Festival op de Ring te bezoeken, maar maak je je zorgen over de bereikbaarheid? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.