Rapper Boef, die sinds maart vorig jaar in Dubai woont, heeft onlangs op Instagram Stories zijn frustratie geuit over volgers die hem vals beschuldigen van het te vroeg verbreken van zijn vasten tijdens de ramadan. De 32-jarige artiest benadrukt dat het tijdsverschil tussen Dubai en Nederland de oorzaak is van deze misverstanden.
In zijn berichten legt Boef uit dat de zon in Dubai drie uur eerder ondergaat dan in Nederland. Hierdoor mag hij ook eerder zijn vasten verbreken.
Toch lijken veel volgers dit niet te begrijpen. “Moet ik wachten op Nederlandse tijd, of zo?” vraagt de rapper zich boos af. Hij benadrukt dat zijn DM’s volstromen met kritiek. “Tering hee, ga je dadel naar binnenwerken.”
Ondanks zijn voornemen om geen krachttermen te gebruiken tijdens de ramadan, kon Boef zich niet inhouden. “Ik wil niet schelden of zo tijdens ramadan, maar zijn jullie ezels of hebben jullie gewoon honger?”
Hij voelt zich onterecht aangevallen en wil duidelijk maken dat hij zich gewoon aan de islamitische regels houdt, maar dan in een andere tijdzone.
Verhuisd naar Dubai, maar nog steeds actief in Nederland
In maart vorig jaar maakte Boef bekend dat hij naar Dubai was verhuisd. Hij koos voor de Verenigde Arabische Emiraten vanwege de gunstige zakelijke mogelijkheden en de islamitische cultuur, die beter aansluit bij zijn overtuigingen.
Dubai biedt hem niet alleen een belastingtechnisch voordeel, maar ook een omgeving waar hij zich meer thuis voelt.
Toch blijft hij verbonden met Nederland. Zijn muziekcarrière en ondernemingen zorgen ervoor dat hij regelmatig terugkeert.
Fans kunnen hem nog steeds live zien optreden en online blijft hij een van de meest besproken artiesten in Nederland. Zijn internationale verhuizing verandert daar weinig aan.
Wel betekent wonen in Dubai dat hij rekening moet houden met een ander ritme en andere gebedstijden. Dat sommige volgers hem hierop aanspreken, vindt hij onbegrijpelijk. “Jullie snappen toch wel dat ik niet in Nederland ben?” vraagt hij zich af.
Sociale media en de impact van kritiek tijdens de ramadan
De situatie rondom Boef laat zien hoe snel misverstanden kunnen ontstaan in de online wereld. Sociale media bieden een podium voor meningen, maar tegelijkertijd ook een risico op verkeerde interpretaties.
Religieuze gebruiken zoals de ramadan worden wereldwijd gevierd, maar door tijdsverschillen en culturele nuances kunnen discussies ontstaan.
Voor veel moslims draait de ramadan niet alleen om vasten, maar ook om bezinning, saamhorigheid en respect. Op sociale media lijkt dat aspect soms verloren te gaan door de snelle oordelen en beschuldigingen.
Dit onderstreept het belang van begrip en respect, vooral in een tijd waarin veel communicatie online plaatsvindt.
Wat vind jij van deze situatie? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.