Tijdens de recente aflevering van Het waren twee fantastische dagen kreeg je als kijker een bijzonder openhartige kant te zien van Glennis Grace.
Samen met schrijfster Lale Gül en voormalig advocaat Bram Moszkowicz schoof ze aan voor wat begon als een luchtig gesprek.
Al snel sloeg de sfeer echter om. Glennis raakte geëmotioneerd toen ze terugblikte op een periode waarin ze zich diep alleen voelde en vooral het gemis van steun zwaar op haar drukte.
Vrienden verdwenen toen ze hen het hardst nodig had
De emotie kwam duidelijk naar boven toen Bram Moszkowicz haar vroeg of ze in die moeilijke tijd wel steun had gekregen. “Ja, van mijn familieleden, tuurlijk.
Er zijn heel veel mensen, van wie ik dacht… Vrienden die ik zag als familie…”, deelde Glennis zichtbaar geraakt. Bram voelde haar aan en vulde aan: “Wie dat niet waren?
Het is zo herkenbaar dit.” Daarmee gaf hij ruimte aan een kwetsbaar moment dat voor veel kijkers invoelbaar moet zijn geweest.
Breekbare momenten aan tafel met Lale en Bram
Toen Lale Gül haar vroeg welk gevoel dat haar gaf, was het opnieuw Bram die als eerste reageerde. “Een laag gevoel,” zei hij, maar realiseerde zich meteen dat hij haar de ruimte moest geven.
“Doe jij maar,” voegde hij toe. Glennis, emotioneel: “Ja, dat kan ik niet.” Het werd een pijnlijk eerlijk moment waarin ze haar gevoelens deelde zonder zich in te houden.
Bram probeerde haar te steunen: “Het is heel herkenbaar ook. Dat je van alle kanten….” waarop Lale aanvulde: “Een bestekla in je rug?” Bram knikte: “Ik heb er nog nooit om gehuild,” zei Glennis vervolgens.
“Dat is het gekke, omdat je dan weer krijgt: ‘Ze speelt het slachtoffer.’ Dat heb ik de afgelopen jaren al zo vaak gehoord.”
Terugblik op het Jumbo-incident dat alles veranderde
De gevoelens die Glennis deelt zijn onlosmakelijk verbonden met het veelbesproken incident bij een Jumbo-supermarkt in 2022.
Na een conflict in de winkel, waarbij haar zoon Anthony betrokken was, escaleerde de situatie volledig. De jongen werd aangesproken omdat hij een e-sigaret rookte in de winkel, verzette zich bij het uitzetten en gooide met winkelmandjes.
Later die avond arriveerde Glennis met vier andere volwassenen, haar zoon en zijn vriendje om verhaal te halen.
Op bewakingsbeelden was te zien hoe supermarktmedewerkers werden geschopt en geslagen. Glennis zelf zou volgens de beelden een medewerker hebben geduwd met een platte hand en zelfs een knietje hebben uitgedeeld.
De rechtbank in Amsterdam veroordeelde haar uiteindelijk tot een taakstraf van 200 uur. Het oordeel was duidelijk: er was sprake van fors geweld en de medewerkers “hadden geen schijn van kans en hebben pijn geleden.”
Reflectie tijdens haar taakstraf op de begraafplaats
Glennis bracht haar taakstraf grotendeels door op een begraafplaats, waar ze vooral veel moest schoffelen. Ondanks het fysieke werk voelde het voor haar als een vorm van rust.
“Hoewel het echt wel bikkelen was op die begraafplaats, vond ik het ook heerlijk om daar bezig te zijn,” vertelde ze.
“Drie dagen in de week was ik in de natuur en heel erg op mezelf aangewezen, waardoor ik kon nadenken over de shit die er was gebeurd. Het was misschien niet de meest vrolijke omgeving, maar ik vond het wel iets rustgevends hebben.”
Ook Bram Moszkowicz worstelde met een diepe val
Niet alleen Glennis kent de impact van publieke valpartijen. Bram Moszkowicz moest in 2013 afscheid nemen van zijn carrière als advocaat.
Hij werd uit zijn ambt gezet vanwege het aannemen van grote contante bedragen en het niet adequaat bijstaan van cliënten.
Sinds 2019 probeert hij terug te keren in zijn oude vak, tot nu toe zonder succes. Toch gaf hij onlangs in Vandaag Inside aan: “Ik ga het nog één keer proberen.”
Hoewel hij eerder liet weten na de afwijzing in 2020 geen nieuwe poging te wagen, bracht een gesprek met zijn kinderen daar verandering in.
“Dan heb je de krantenkoppen weer, dat het niet gelukt is,” zei hij. “Maar ik had mijn zoon aan de lijn en die zei: wat je ook doet, ouwe, ik sta helemaal achter je.
En dat zei mijn dochter ook. En toen heb ik besloten dat nog een keer te gaan doen.”