Marco Borsato moet zich in oktober voor de rechter verantwoorden vanwege een beschuldiging van ontucht met een minderjarige. Terwijl het juridische proces nog moet beginnen, lijkt het oordeel van het publiek al geveld.
De publieke opinie is keihard en de gevolgen voor Borsato’s carrière zijn niet te onderschatten. Muzikant en acteur Bas Ragas heeft zich nu uitgesproken over de situatie en noemt de behandeling van de zanger ronduit “onmenselijk”.
Hij pleit voor meer menselijkheid en rechtvaardigheid in tijden waarin een beschuldiging al snel gelijkstaat aan een veroordeling.
Cancelcultuur breekt levens af, volgens Bas Ragas
Bas Ragas windt er geen doekjes om.
“Marco is natuurlijk hét voorbeeld van hoe de cancelcultuur een carrière en privéleven volledig de nek omdraait, op basis van één nog niet bewezen beschuldiging.
Alles wat je daarover zegt, doet af aan wat ik daar nu over zeg. Grúwelijk”, aldus Bas in een interview met Weekend.
Zijn boodschap is helder: een beschuldiging is nog geen veroordeling, en toch is de schade vaak al onomkeerbaar.
De muzikale erfenis van Marco blijft volgens Ragas ongeëvenaard
Dat Bas Marco muzikaal hoog heeft zitten, blijkt duidelijk uit zijn woorden. “Hij heeft de Nederlandse popmuziek en de kwaliteit van de Nederlandse popmuziek voor altijd veranderd.”
Volgens Bas was Marco “de koning van de Nederlandse popmuziek”, en hij vindt dat de huidige muziekscene niet meer hetzelfde niveau haalt.
“Er is nu ook geen Marco, hè? Het is allemaal meezingen: lalala. Dat vind ik hartstikke leuk, want ik ben dol op een feestje.
Maar de kwaliteit van de muziek van Marco is daarna nooit meer bereikt.” Daarmee plaatst hij Marco op eenzame hoogte binnen de Nederlandse popcultuur.
Een publieke afrekening zonder vonnis
Ragas is zichtbaar geraakt door hoe zijn collega nu door het leven moet gaan. “Die man had een leven, maar op basis van het sentiment om te trappen op iets wat eerst heel hoog stond en nu op de grond ligt, is hij nu volledig gecanceld.
Onmenselijk.” Ondanks de aantijgingen is zijn persoonlijke oordeel over Marco niet veranderd. “Als het wél bewezen is, verandert het hele verhaal.”
Maar het verhaal is nu nog hetzelfde als toen ik het niet wist: het is niet bewezen.” Ragas zegt dat hij Borsato een hart onder de riem heeft gestoken, en hij hoopt dat anderen dat ook gedaan hebben.
Radiostilte en zwarte lijsten in de muziekwereld
Ragas maakt ook een pijnlijk punt over hoe het achter de schermen werkt in de muziekwereld. Volgens hem durft niemand hardop te zeggen dat Marco Borsato op een zwarte lijst staat bij radiostations, maar hij weet zeker dat het zo is.
“Nou, dan draait iedereen weer als een blad aan een boom om,” zegt hij over de mogelijke reacties als Marco onschuldig blijkt. Die opportunistische houding in de industrie steekt hem duidelijk.
Een vergelijking met Hazes senior roept vragen op
“Dat wil niet zeggen dat ik daar een mening over heb, ik ben al heel mijn leven een groot fan van André Hazes senior.
Oordeel niet te snel, zegt Ragas: ‘Schaam jezelf’
Ragas spreekt zijn verontwaardiging uit over de harde meningen van buitenaf. “Al die mensen die daar een mening over hebben: schaam je diep en kijk vooral naar jezelf voordat je oordeelt.
Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen. Het christendom en onze democratie bouwen op één principe: de rechtbank spreekt pas schuld uit, niet de publieke opinie.”
Hij wijst erop dat Marco eerder al werd vrijgesproken in het The Voice of Holland-onderzoek, bij gebrek aan bewijs.
Emotionele oproep: ‘Hij ligt al op de grond, hoe durf je nog te trappen?’
“En al helemaal over mensen die al op de grond liggen. Marco ligt al op de grond. Hoe durf je dan nu nog zo door te gaan? Ik snap daar werkelijk niks van.
Het gaat mij enorm aan het hart.” Zijn oproep is niet alleen emotioneel, maar ook een pleidooi voor een menselijkere omgang met beschuldigingen.
Zittingsdatum valt samen met verkiezingen
De officiële zittingsdatum is inmiddels bekend: Marco Borsato verschijnt in oktober voor de rechter. Deze datum valt samen met de landelijke verkiezingen, wat betekent dat de mediadrukte rondom de zaak immens zal zijn.
Dat belooft een roerige periode te worden waarin het lastig zal zijn om feit en emotie van elkaar te scheiden. Bas Ragas hoopt dat de publieke opinie tot die tijd haar oordeel uitstelt.