Na een turbulente pauze van bijna drie jaar keert The Voice of Holland in januari weer terug op televisie. De hervatting van het programma zorgt nu al voor veel ophef én enthousiasme. Meer dan tweeduizend kandidaten hebben zich aangemeld voor het nieuwe seizoen. Producent ITV bevestigde woensdag dat zelfs de oudste deelnemer maar liefst 78 jaar is. Daarmee belooft het nieuwe seizoen niet alleen een frisse start, maar ook een bonte mix van leeftijden en verhalen.
Nieuwe juryleden trekken volop de aandacht, niet altijd in positieve zin
Voor dit nieuwe hoofdstuk heeft RTL gekozen voor een compleet vernieuwde jury. Ilse DeLange, Willie Wartaal, Suzan & Freek en Dinand Woesthoff nemen plaats in de bekende rode stoelen. Deze keuze blijft niet onbesproken.
De juryleden kregen meteen bakken kritiek over zich heen, met als luidste stem die van Johan Derksen. Tijdens een aflevering van Vandaag Inside gaf hij onverbloemd zijn mening over de nieuwe samenstelling. Vooral Ilse DeLange kreeg het zwaar te verduren.
Derksen: ‘Iedereen haat dat wijf’
Johan Derksen spaarde de nieuwe coaches nauwelijks: “Zij heeft er een gave van om de gezellige tante te spelen met de camera erbij. Een Almeloos dialect, een eenvoudig meisje, the girl next door, maar buiten de camera is het de schrik van de hele muziekindustrie. I
edereen haat dat wijf.” Ook over Suzan & Freek was hij niet mals: hij noemde het “bijzonder treurig” dat zij een plek in de jury hebben bemachtigd. Dinand Woesthoff kreeg het label “arrogante klootzak” mee, terwijl alleen Willie Wartaal de dans enigszins ontsprong: “Die ken ik niet. Als die zijn naam eer aan doet, mag die komen.”
Nieuwe gedragsregels moeten verleden achter zich laten
De terugkeer van The Voice of Holland gaat gepaard met strenge, vernieuwde gedragsregels. Dit is een directe reactie op het grensoverschrijdende gedrag dat achter de schermen plaatsvond, wat in 2022 leidde tot een abrupt einde van het programma.
Om de veiligheid van de deelnemers te waarborgen, heeft RTL maatregelen genomen zoals het verbod op privécontact tussen kandidaten en coaches of medewerkers. Kandidaten mogen niet meer alleen zijn met personeel, wat de kans op misstanden aanzienlijk moet verkleinen.
Transparantie en begeleiding centraal met nieuwe aanpak
Om het proces transparanter te maken, wordt er gewerkt met een speciale app waarmee al het onlinecontact inzichtelijk is. Daarnaast zijn er speciaal geselecteerde en gescreende coaches aanwezig die de deelnemers begeleiden zowel voorafgaand aan, tijdens als na het programma.
Ook op sleutelposities binnen de productie zijn nieuwe medewerkers aangesteld om een frisse en veilige start te garanderen. Hiermee zet RTL een duidelijke stap richting een verantwoorde terugkeer van het populaire zangprogramma.
Oud-deelnemers krijgen éénmalige terugblik, oude seizoenen verdwijnen
Woensdag kregen kandidaten uit het seizoen 2021-2022 de kans om hun auditiebeelden eenmalig terug te zien. Deze gelegenheid was uniek, want verder blijven oude seizoenen van The Voice of Holland offline. RTL maakte eerder al bekend dat beelden van eerdere jaren niet meer beschikbaar zullen zijn op platforms als YouTube. Volgens de omroep is dit besluit genomen om de privacy van de betrokkenen te beschermen.
Comeback met veelbelovende cijfers én verdeeldheid
De enorme belangstelling met ruim 2000 aanmeldingen toont dat het vertrouwen in het format bij het publiek nog altijd groot is. Tegelijkertijd zorgt de gekozen juryopstelling voor verdeeldheid. Met stevige meningen van mediapersoonlijkheden als Johan Derksen is het duidelijk dat The Voice of Holland nog steeds leeft onder kijkers en critici. Hoe de nieuwe juryleden het ervan af gaan brengen, blijft voorlopig nog een vraagstuk – maar de toon is in elk geval gezet.
Ben jij benieuwd wat deze comeback gaat brengen? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.