Zanger Tim Douwsma ligt zwaar onder vuur nadat hij door wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack. Beter bekend als ‘Sjamadriaan’, publiekelijk werd bekritiseerd. In een interview met het Algemeen Dagblad haalt Adriaan stevig uit naar Douwsma en zijn online activiteiten. Volgens de journalist verspreidt de zanger via zijn talkshow niet alleen ongefundeerde meningen, maar ook ronduit schadelijke complottheorieën. Terwijl Tim onlangs nog zijn tweede kind verwelkomde. Staat hij nu opnieuw volop in de schijnwerpers – maar dan in negatieve zin.
Sjamadriaan haalt keihard uit naar Douwsma
Adriaan ter Braack is geen onbekende in de wereld van wetenschap en journalistiek. Als columnist van Trouw en maker van de online serie Quatsch, richt hij zich op het ontmaskeren van zogenaamde gezondheidsgoeroes en influencers. In het interview noemt hij Tim Douwsma als één van de prominente voorbeelden. “Neem zo’n Tim Douwsma, een zanger die zich in de coronatijd ontpopte tot een ‘kritisch denker’ en mensen opriep om niet alles te geloven wat de overheid zei. Prima, dat mag. Onderzoek toont ook aan dat in tijden van crisis het wantrouwen tegen de overheid groeit en mensen vatbaarder zijn voor complotten.”
Volgens Adriaan is het echter niet gebleven bij kritiek op de overheid. In zijn online talkshow nodigt Douwsma volgens hem allerlei alternatieve denkers uit die de meest bizarre ideeën verkondigen. “Dat je ziek wordt omdat je in een vorig leven iets verkeerd hebt gedaan, of dat je je kind niet moet laten vaccineren omdat de natuur ‘van zichzelf al perfect is’, dat soort flauwekul. Douwsma spreekt die mensen geen moment tegen. Dan ben je geen kritische denker, maar iemand die alle soorten onzin verspreidt, als het maar anti-mainstream is.”
De gevaren van misinformatie
Volgens Adriaan is er een duidelijke tweedeling onder Douwsma’s volgers. Enerzijds heb je de harde kern die zich volledig heeft afgekeerd van de gevestigde orde en zich gesteund voelt door zijn woorden. Anderzijds is er een groep mensen die onbewust wordt beïnvloed door de online content die Douwsma verspreidt. “Het wantrouwen tegen de instituties zit bij hen zo diep dat het hun sociale identiteit bepaalt. Ze hebben het gevoel bij een groep te horen die weet hoe de wereld écht in elkaar steekt en vinden dat de rest makke schapen zijn. Daarom reageren ze ook zo heftig als je hun theorieën weerlegt: ze zien het als een aanval op wie ze zijn.”
Maar het is vooral die middengroep die Adriaan zorgen baart. Mensen die online cursussen aanschaffen voor flinke bedragen of die geloven dat detoxen, ijsbaden en het mijden van E-nummers essentieel zijn voor een gezond leven. “Die mensen kan ik misschien nog wel overtuigen”, stelt hij in het AD. Daarmee onderstreept hij hoe belangrijk het is dat invloedrijke figuren zoals Douwsma verantwoordelijkheid nemen voor wat ze delen op hun platformen.
Persoonlijke crisis voor Tim
Tim Douwsma heeft eerder openlijk gesproken over de mentale impact van de publieke kritiek die hij kreeg. Vooral tijdens de coronapandemie. In een interview met weekblad Party vertelde hij: “We zijn nu inmiddels vier maanden verder na de breuk, die uiteraard zwaar is.” De breuk met Elske de moeder van zijn kinderen kwam bovenop een al moeilijke periode. “Ik heb het mentaal ook echt wel moeilijk gehad. Na alle kritiek die ik in de coronatijd kreeg op de meningen die ik ventileerde. Ik heb echt wel zo diep gezeten dat ik dacht: hoe kom ik hieruit? Maar daarna ben ik er dus uitgekomen, en sterker dan ooit tevoren.”
Die persoonlijke worstelingen maken de situatie des te schrijnender. Shownieuws bracht eerder nog een kraambezoek toen Tim en Elske voor het eerst ouders werden. Toen leek het geluk hen nog toe te lachen. Inmiddels is het beeld drastisch veranderd, met publieke uitspraken die zorgen voor controverse, verdeeldheid én bezorgdheid.
Denk jij dat bekende Nederlanders zoals Tim een verantwoordelijkheid hebben in wat ze online delen? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.